caută: Caută
Indisponibilă
Preţ: 15 lei

Literatura în pericol

Tzvetan Todorov
 
Analiza operelor la şcoală nu ar mai trebui să aibă ca scop ilustrarea conceptelor (tocmai introduse de cutare ori cutare lingvist, cutare ori cutare teoretician al literaturii) şi să ne prezinte astfel textele ca o concretizare a limbii şi a discursului. Datoria sa ar fi de a ne face să accedem la sensul lor – căci se pretinde că acesta ne conduce, la rândul lui, spre o cunoaştere a umanului care îi interesează pe toţi. După cum am spus, această idee nu îi e străină unei părţi importante a lumii profesorale, dar ar trebui să se treacă de la idei la acţiune.
- Publicată în noiembrie 2011
- Traducere din limba franceză şi postfaţă de Luigi Bambulea
- paperback, 113 p, 130x200
- ISBN 978-973-124-406-8
- Autor: Tzvetan Todorov
- Domeniu: Ştiinţe socio-umane
- Colectie: Demonul teoriei
- Tematici: concepte, demonul teoriei, istorie literară, limbaj, literatura, stiinte socio-umane, teorie
Despre carte Revista presei (4)

4 articole de presă

Literatura și demonii ei
Adina Lateș scrie în revista SemneBune:
Deși redus ca dimensiune, eseul renumitului poetician și istoric al ideilor Tzvetan Todorov a lansat o serie de întrebări și polemici legate de starea literaturii actuale, de estetica postmodernistă, criza artei contemporane și, mai ales, de modul în care e predată literatura astăzi. Apărut în 2007, ..
15 apr 2013
Citeşte mai multe...
Deschiderea spre lume
Florin Mihãilescu scrie în revista Steaua:
Într-un sens mai general, toate cărţile sînt bune, în măsura în care ne învaţă cîte ceva, mai mult sau mai puţin, ori ne încîntă prin frumuseţea lor, mai mare sau mai mică. Dar cele mai bune dintre ele se dovedesc, în ultimă instanţă, acelea care stimulează o gîndire originală sau sentimentele cele ..
05 sep 2012
Citeşte mai multe...
Balcanii în Europa de astăzi
Cristina Manole scrie în Observator Cultural:
Am remarcat, mai întîi, traiectoria lui Todorov în sistemul academic francez - nu simplu, dar fără mari crispări. Apoi, ideea principală a cărții este: ce se întîmplă cu literatura?, care ar fi ajuns pe mîna profilor rigizi de literatură și ar fi fost golită - prin teoretizarea excesivă - de însăși ..
19 mar 2012
Citeşte mai multe...
Ce a fost mai întâi: conceptul literar sau literatura?
Marinela Gheorghe scrie în Bookblog:
Tzvetan Todorov atrage atenţia asupra unei situaţii care atentează pe de o parte la varietatea interpretării operelor literare, iar pe de altă parte la plăcerea lecturii. Autorul face o analiză de profunzime a sistemului de învăţământ francez, care pune accent în special pe conceptele literare, lăsâ ..
29 feb 2012
Citeşte mai multe...
 

Vă recomandăm şi:

Editura
Editura Paladin
vă prezintă
Citeşte Lupul din umbră Lupul din umbră Tony Hillerman mai 2016 24,4 lei Lupul din umbră Tony Hillerman Lansare recentă   Citeşte Steaua Polară Steaua Polară Martin Cruz Smith mai 2016 34,4 lei Steaua Polară Martin Cruz Smith Lansare recentă  
Citeşte Marțianul | ediție paperback Marțianul | ediție paperback Andy Weir mar 2016 22,9 lei Marțianul | ediție paperback Andy Weir Lansare recentă     Citeşte Poştaşul sună întotdeauna de două ori Poştaşul sună întotdeauna de două ori James M. Cain mai 2016 25 lei Poştaşul sună întotdeauna de două ori James M. Cain Lansare recentă    
Editura
Editura Arthur
vă prezintă
Citeşte Pachet David Walliams Pachet David Walliams David Walliams oct 2016 100 lei Pachet David Walliams David Walliams Set cadou     Citeşte Pădurea fermecată Pădurea fermecată Enid Blyton oct 2016 24,4 lei Pădurea fermecată Enid Blyton Lansare recentă      
Citeşte Winnie și Wilbur. Winnie Baba-Cloanța Winnie și Wilbur. Winnie Baba-Cloanța Valerie Thomas și Korky Paul sep 2016 22 lei Winnie și Wilbur. Winnie Baba-Cloanța Valerie Thomas și Korky Paul Lansare recentă     Citeşte Winnie și Wilbur. Iarna lui Winnie Winnie și Wilbur. Iarna lui Winnie Valerie Thomas și Korky Paul sep 2016 22 lei Winnie și Wilbur. Iarna lui Winnie Valerie Thomas și Korky Paul Lansare recentă    
  Acasă Cărţile noastre Autori Editura Promoţii Revista presei Blog Contact  
2004-2016. Toate drepturile rezervate.  Hartă site  Abonare RSS  Termeni şi condiţii  Protecţia consumatorilor - ANPC
Editura ART Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. Nu facem recomandări speciale, lăsăm cititorilor noştri plăcerea şi dificultatea alegerii.