FICȚIUNE
NONFICȚIUNE
CITIM ÎN CĂRȚI
AUTORI
Contact Blog Promoții Abonează-te

Sumar coș

Total:
Adulti Indistincţia. O cronică a sfârşitului politicii româneşti. Indistincţia. O cronică a sfârşitului politicii româneşti.

Indistincţia. O cronică a sfârşitului politicii româneşti.

Autor: Daniel Barbu
  • Publicată în
    November 2010
  • ISBN:
    9789731245140

  • Recomandată

  • paperback

  • 264 pagini
  • vezi toate detaliile

Indistincţia. O cronică a sfârşitului politicii româneşti.

Autor: Daniel Barbu

 
Primul volum de publicistică al unui specialist imparţial în ştiinţă politică, din care poţi reconstitui transformările şi moartea politicii româneşti.

"Răsturnarea comunismului şi transformarea postcomunistă nu au întemeiat în România - sau în orice altă societate născută din resturile leninismului - un popor nou, o naţiune creată printr-un legământ reciproc încheiat împotriva oricărei forme de dependenţă, de putere discreţionară, de abuz, de muncă zadarnică, de dispreţ faţă de demnitatea persoanelor şi de idolatrie. Scoşi, aproape împotriva voinţei lor, din robia faraonică a comunismului, românii s-au grăbit să se închine viţeilor de aur ai intereselor private, averilor câştigate fără efort, iresponsabilităţii, incompetenţei, înclinaţiilor populiste şi popularităţii imediate. După 1989, ei par să nu mai fi avut răbdare să aştepte ca legile să fie scrise de la altitudinea unei gândiri temeinice. Un deşert fără norme, trasee prestabilite şi direcţii calculate li s-a părut preferabil oricărei hărţi ce promitea o ţară guvernată de legi şi nu condusă de oameni.

În termeni topografici, inconvenientul oricărui deşert este indistincţia. Pe oriunde ai trece, peisajul arată la fel. Poţi călători pe distanţe mari cu sentimentul că împrejurimile sunt aceleaşi şi că, în fapt, nu ai schimbat nicidecum locul. Este nevoie, de aceea, pentru a străbate deşertul, să priveşti nu în jur, ci în sus, către astrele nopţii. Sunt singurele care îţi pot indica direcţia. Pentru comunităţile politice care se deplasează de la un regim de supunere la unul de libertate, aceşti luminători nocturni sunt ideile. Atunci când nu se lasă călăuzit de idei, nimeni nu mai este cu adevărat capabil fie să indice o direcţie politică oarecare, fie să spună dacă direcţia în care societatea este purtată de inerţia comportamentelor colective şi de ineficienţa actelor de guvernare este una greşită sau corectă. Într-o asemenea situaţie, dacă există vreo direcţie de urmat, aceasta se cuvine găsită prin întoarcere la ordinea ideilor şi nu prin recurs la cea a opiniilor aleatorii, înfăşurate în jurul unor imagini şi evenimente efemere." (Daniel Barbu)

Citeşte prefaţa şi câteva fragmente din carte pe Liternet

Vezi mai mult
Conţine articole publicate de-a lungul timpului în Ziarul financiar, Prezent Adevărul, Cuvântul şi Idei în dialog.
 
Colecții:
Autor: Daniel Barbu
Publicată în: November 2010
ISBN: 9789731245140
Recomandată
Tip copertă: paperback
Pagini: 264
 
 
Din aceeași colecție "În afara colecțiilor"
 
Imprinturile noastre:
Logo arthur
Logo paladin
Logo youngart
Logo genius
Logo grafic