caută: Caută

Jean Cocteau

Jean Cocteau

Jean Cocteau, poet, scriitor, dramaturg, grafician, dar şi cineast francez, se naşte la 5 iulie 1889 într-o familie burgheză dintr-un orăşel de lângă Paris. Tatăl său, avocat şi pictor amator, se sinucide când Cocteau avea 9 ani. La 15 ani pleacă de acasă; nu este interesat de şcoală şi nu-şi ia bacalaureatul. La 19 ani, îşi publică primul volum de poeme, La Lampe d'Aladin, devenind cunoscut în cercurile artistice boeme drept "prinţul frivol". Face parte dintr-un grup alături de Marcel Proust, André Gide şi Maurice Barrès. Fascinat de Serge de Diaghilev, colaborează cu acesta la baletul Parade (1917). Prietenia cu scriitorul Raymond Radiguet îi influenţează viaţa şi opera, iar după moartea acestuia cade pradă opiumului. Urmează o perioadă de dezintoxicare.

Ca cineast, contribuie la introducerea suprarealismului în cinema-ul francez, influenţând genul "Noului Val". Opera sa numără trei mari succese: Les Enfants terribles (roman, 1950), Les Parents terribles (piesă de teatru, 1929), La Belle et la Bête (film, 1946).

Moare la 11 octombrie 1963, în vârstă de 64 de ani, în urma unei crize cardiace.

Premii şi distincţii: în 1955, a fost ales membru al Academiei Franceze şi al Academiei Regale din Belgia; a fost comandor al Legiunii de Onoare, membru al Academiei Germane, al Academiei Americane, preşedinte de onoare al Festivalului de Film de la Cannes etc.

alti autori >

1 titlu publicat

  Acasă Cărţile noastre Autori Editura Promoţii Revista presei Blog Contact  
2004-2016. Toate drepturile rezervate.  Hartă site  Abonare RSS  Termeni şi condiţii  Protecţia consumatorilor - ANPC
Editura ART Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. Nu facem recomandări speciale, lăsăm cititorilor noştri plăcerea şi dificultatea alegerii.