caută: Caută

Marie de Rabutin Chantal

Marie de Rabutin Chantal

Marie de Rabutin Chantal, femme de lettres, se naşte la Paris în 1626. Viitoarea Doamnă de Sévigné este fiica unică a lui Celse‑Bénigne de Rabutin, baron de Chantal, şi a lui Marie de Coulanges. Rămasă orfană de ambii părinţi, la vârsta de şapte ani, Marie de Rabutin‑Chantal trece sub tutela bunicului său din partea mamei, Philippe de Coulanges, apoi a unchiului său, Philippe de La Tour de Coulanges. Doamna de Sévigné primeşte o educaţie aleasă şi frecventează, de asemenea, curtea Anei de Austria. La optsprezece ani (1644), se căsătoreşte cu marchizul Henri de Sévigné, care poseda în Bretania, lângă Rennes şi în preajma localităţii Vitré, domenii foarte întinse. Căsătoria nu a fost una fericită, marchizul fiind un mare amator de aventuri galante, dueluri şi jocuri de noroc. Acesta moare în 1651, în urma unui duel, Doamna de Sévigne rămânând văduvă la douăzeci şi cinci de ani, cu doi copii, Françoise, viitoarea contesă de Grignan, şi Charles. Timp de un sfert de secol, întreţine cu fiica sa o corespondenţă intensă.

Doamna de Sévigné duce o viaţă socială activă, frecventând atât curtea lui Ludovic al XIV‑lea, cât şi cercurile literare ale epocii, fiind prietenă intimă cu Doamna de La Fayette şi La Rochefoucauld.

alti autori >

1 titlu publicat

  Acasă Cărţile noastre Autori Editura Promoţii Revista presei Blog Contact  
2004-2016. Toate drepturile rezervate.  Hartă site  Abonare RSS  Termeni şi condiţii  Protecţia consumatorilor - ANPC
Editura ART Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. Nu facem recomandări speciale, lăsăm cititorilor noştri plăcerea şi dificultatea alegerii.