caută: Caută

Nicolae Breban

Nicolae Breban

Nicolae Breban se naşte la 1 februarie 1934, la Baia Mare. "Ca fiu de preot şi chiabur", a fost exclus din liceu, la vârsta de 17 ani, lucrând o perioadă ca funcţionar în Oradea, în cadrul unui serviciu de muncă şi salarii, iar apoi vine în Bucureşti, unde se angajează strungar în fier la Uzinele "23 August". I se respinge dosarul de înscriere la concursul de admitere la Filologie, din cauza "originii nesănătoase". Va lucra ca gestionar şi ca şofer la garajul Ministerului de Finanţe. Între 1970-1973, devine redactor-şef al României literare, dar va demisiona, în semn de protest, faţă de încălcarea celor mai elementare drepturi şi libertăţi ale omului în România ceauşistă. A debutat, în 1961, cu câteva schiţe în Gazeta literară, iar în 1965 îi apare primul roman Francisca, pentru care primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor.

A mai publicat: În absenţa stăpânilor (1966), Animale bolnave (1968), Îngerul de ghips (1973), Bunavestire (1977), Don Juan (1981), Drumul la zid (1984).

 


alti autori >

1 titlu publicat

  Acasă Cărţile noastre Autori Editura Promoţii Revista presei Blog Contact  
2004-2016. Toate drepturile rezervate.  Hartă site  Abonare RSS  Termeni şi condiţii  Protecţia consumatorilor - ANPC
Editura ART Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. Nu facem recomandări speciale, lăsăm cititorilor noştri plăcerea şi dificultatea alegerii.